Odorizante camera
Odorizantele sunt peste tot. In toaletele publice, la serviciu, in casa si uneori atarnate de oglinda din masina, dar cum functioneaza?
Ele chiar elimina mirosurile? Ne pot rani? Cu ce sunt diferite de parfum?
Iata tot ce trebuie sa stii despre odorizantele... sau mergi direct sa cumperi odorizante de pe pagina noastra de ingrijire a aerului .
Cum functioneaza odorizantele?
Odorizantele folosesc "substante volatile", ceea ce inseamna pur si simplu ca moleculele isi schimba usor forma din lichid in gaz (chiar si la temperatura camerei). Simtul nostru olfactiv este reglat pentru a detecta moleculele de gaz care plutesc in aer, mai mult decat pentru a detecta lichide.
Odorizantele cu pulverizare, care sunt inca cel mai popular tip de odorizant, sunt aerosoli. Cuvantul aerosol inseamna "se dizolva in aer" , astfel incat lichidul care iese dintr-un odorizant sub presiune se evapora rapid atunci cand este eliberat in presiunea standard a aerului liber.
Propulsorul de aerosoli este amestecat cu molecule de parfum inainte de a fi eliberat in aer, unde acopera mirosurile neplacute. De cele mai multe ori, pur si simplu inlocuiesc un miros urat cu un miros mai puternic si mai placut . Anumite odorizante vizeaza, de asemenea, sa va reduca sensibilitatea la mirosuri ; asa ca, in loc sa mascheze o data mirosul cu altul, iti anesteziaza nasul pentru a-ti reduce sensibilitatea la mirosurile neplacute (reducand impactul lor neplacut).
Cum functioneaza?
Majoritatea odorizantelor nu distrug de fapt un miros urat. In loc sa indeparteze mirosul din camera, odorizantele de mascare acopera pur si simplu un miros neplacut cu un alt miros , care pare mai placut simturilor noastre. Deci, cum ramane cu odorizantele care pretind ca elimina mirosurile neplacute? Cum o fac?
Cheia pentru eliminarea mirosurilor de odorizare este o molecula numita ciclodextrina . Aceasta este o molecula in forma de gogosi suspendata intr-un purtator de apa. Datorita interiorului hidrofob al ciclodextrinei, aceasta atrage moleculele de miros din aer.
Pe masura ce apa se usuca, moleculele din interiorul ciclodextrinei sunt incapsulate in interior , reducandu-le astfel volatilitatea si minimizand mirosul.